Institut d'Horticultura i Jardineria Reus

Search
Search

Visita a la Granja Porcina Ecològica Cal Xèrrit (Cornudella de Montsant)

Screenshot 2018 11 06 at 13.23.15El passat dimecres 17 d’octubre els alumnes del CFGM Producció agroecològica van visitar una granja de porcs ecològica. Aquesta visita forma part del desenvolupament del mòdul professional 02 “Fonaments zootècnics” i del mòdul professional 08 “Producció ramadera ecològica”.

L’explotació, anomenada Cal Xèrrit, està situada al municipi de Cornudella de Montsant, al Priorat. Consta d’una granja i una superfície de 80 ha de conreus farratgers, entre terres pròpies i arrendades.

Es tracta d’una explotació de cicle tancat que produeix una bona part de l’aliment necessari pel bestiar. La resta (farina de soja, oli de soja, minerals i correctors) es compra fora. Els cultius majoritaris per a pinso són gramínies (ordi i triticale) i lleguminoses (pèsol).

La base animal és de 60 mares provinents d’un programa de selecció (genètica 75% duroc i 25% landrace). No hi ha mascles ja que es practica la inseminació artificial amb genètica 100% duroc.

La granja porta 3 anys d’activitat i té una producció aproximada de 1200 garrins/any. Un 85% de la producció es ven a un escorxador ecològic i la resta (uns 5 garrins setmanals) és sacrificada pel propi ramader a l’escorxador municipal de Cornudella i es comercialitza a una carnisseria del poble i a diverses tendes especialitzades de Reus.

Xavier Sentís i Borràs

Professor de l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus